Τα ΜΑΤ εμποδίζουν να γίνει Συνέλευση στο Σύνταγμα…

Τα ΜΑΤ εμποδίζουν να γίνει Συνέλευση στο Σύνταγμα

  • Σάββατο, 30 Ιούλιος 2011 21:10

Μερικές εκατοντάδες κόσμου έχουν μαζευτεί στην πλατεία Συντάγματος διαμαρτυρόμενοι για την πρωινή πισώπλατη επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας από κυβένρηση, ΜΑΤ και Δήμο. Τα ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει για τα καλά στην πλατεία όμως, όπου με τέσσερις διμοιρίες εμποδίζουν τις προσπάθειες των συγκεντρωμένων να ξεκινήσουν την Λαϊκή Συνέλευση, προκαλώντας και έτοιμα να επιτεθούν.
Μόνος τρόπος να τους διώξουμε η μαζική μας συμμετοχή. Όλοι και όλες κάτω στην πλατεία τώρα.

amesi-dimokratia.org/el/component/k2/item/604-%CF%84%CE%B1-%…

Καβάλα… η μικρή Νορβηγία;

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (28/7/2011) οργανώθηκε μικροφωνική μαζί με χορευτικά νούμερα breakdance στα “σκαλάκια” του λιμανιού (αφετηρία κτελ) και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και φασισμού και σε αλληλεγγύη των απανταχού θυμάτων απο φασιστικές και ρατσιστικές ενέργειες :->

Καβάλα… η μικρή Νορβηγία;

 Όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις σχετικά με το αποτρόπαιο φονικό 94 ανθρώπων από έναν ακροδεξιό εθνικιστή – «πατριώτη». Πέρα από τις μακάβριες σκηνές έχει σημασία να εξετάσουμε ποια είναι η ιδεολογία που όπλισε το χέρι αυτού του μακελάρη και πώς συνδέεται με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και την τοπική κοινωνία.

 Στο μανιφέστο που δημοσίευσε αυτοχαρακτηρίζεται συντηρητικός και σταυροφόρος και επιτίθεται σε φιλοσόφους (Βίλχεμ Ράιχ, Έριχ Φρομ, Μαρκούζε κ.α.) που πρέσβευαν την ανεκτικότητα  προς το διαφορετικό, τα δικαιώματα των μειοψηφιών και των κοινωνικά ασθενών (γυναίκες), τη σεξουαλική έρευνα και απελευθέρωση και έκαναν κριτική στον αυταρχισμό (και σε αυτόν της αριστεράς). Μάλιστα τους καταλογίζει ως υπεύθυνους για την μετανάστευση μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Οι σύγχρονοι «σταυροφόροι» προφανώς δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η μετανάστευση είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης αποικιοκρατίας των Ευρωπαίων, των πολέμων που έχουν προκαλέσει (Αφγανιστάν, Ιράκ) και της εκμετάλλευσης του τρίτου κόσμου. Οποιοσδήποτε κάνει κριτική στις πολιτικές της Δύσης, χαρακτηρίζεται «προδότης», «θολοκουλτουριάρης», «προοδευτικάριος»… φρασεολόγιο και απόψεις που συναντά κανείς και στις ντόπιες νέο-φασιστικές οργανώσεις (π.χ. Στόχος, Ανένταχτοι Πατριώτες, Πατριωτική Κίνηση Καβάλας). Σε τοπικό επίπεδο μάλιστα έχουν κάνει και βήματα παραπάνω. Αρχικά με την φασιστο-σύναξη στον Δημοτικό Κήπο για τα Ίμια, για ένα γεγονός που ούτε καν οι Τούρκοι έδωσαν σημασία, καθώς κατάλαβαν ότι το είχε σκηνοθετήσει η Τ. Τσιλέρ για να κρύψει τα σοβαρά σκάνδαλα που είχαν αποκαλυφθεί. Έπειτα αυτές οι αντιλήψεις οδήγησαν στην σφαγή ενός άτυχου γουρουνιού στην Παλιά Μουσική, σε έναν χώρο, πρώην ισλαμικό (τζαμί) και τώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων – μνημείο, μια εικόνα που ντρόπιασε την πόλη, με το αίμα απλωμένο στο προαύλιο και την γουρουνοκεφαλή καρφωμένη με μαχαίρι στην πόρτα…

 Στην Ελλάδα του μνημονίου οι νέο-φασιστικές συμμορίες έχουν και ένα συμπληρωματικό ρόλο, αυτόν της ενίσχυσης της αστυνομίας στην καταστολή των κινημάτων. Θυμίζουμε την σκανδαλώδη εικόνα με τους 2 παρακρατικούς – εθνικιστές τραμπούκους που βοήθησαν τα ΜΑΤ στο πρωτοφανές όργιο βίας κατά της πλατείας Συντάγματος. Στην πόλη μας η νέο-φασιστική «Πατριωτική Κίνηση» οργάνωσε αντι-συγκέντρωση ενάντια στην πορεία διαμαρτυρίας για τον παραλίγο θανάσιμο τραυματισμό του ΕΛΛΗΝΑ απεργού – αντι-μνημονιακού διαδηλωτή Γιάννη Καυκά από τα ΜΑΤ,  στις 11/5/11. Τότε υπήρξαν υποψίες ότι συνεργάστηκε με την αστυνομία, άποψη που ενισχύεται από την τελευταία “αγαθοεργία” του πρόεδρου της Π.Κ. και γνωστού μπράβου, να ξυλοκοπήσουν 2 νεαρούς γκραφιτάδες (18 και 19 ετών). Μάλιστα παρότι οι Πατριώτες έβγαλαν μαχαίρι και πτυσσόμενο γκλοπ, η αστυνομία πέρασε χειροπέδες στους αιμόφυρτους πιτσιρικάδες… το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε στο τμήμα με τους παρακρατικούς τραμπούκους να κάνουν κήρυγμα με τις πλάτες των αστυνομικών… Συνεπείς στην αντιδραστική στάση τους, μέσα από το ιστολόγιο τους, ταύτισαν το κίνημα των πλατειών με τους «Ιλουμινάτι» και χαρακτήρισαν την δίκαιη αγανάκτηση του ελληνικού λαού καθοδηγούμενη από σκοτεινά κέντρα….

 Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι όταν επισκέφθηκε την Καβάλα ο μεγαλύτερος «εχθρός» τους, ο  υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, οι δήθεν «πατριώτες» δεν έκαναν κάποια κίνηση. Οι εθνικιστές ως αντίπαλο βλέπουν  χώρους πολιτισμού (Παλιά Μουσική) και το ελληνικό κίνημα αμφισβήτησης. Συμπέρασμα ότι η «πατριωτική» δράση τους στρέφεται ενάντια στον ντόπιο πληθυσμό, όπως και η «πατριωτική» δράση του νορβηγού μακελάρη, στράφηκε ενάντια στην κοινωνία της Νορβηγίας. Η κοινωνία οφείλει να απομονώσει τέτοιες οργανώσεις και νοοτροπίες αν δεν θέλει να οδηγηθεί σε γεγονότα όπως αυτά της Νορβηγίας. Το κίνημα των πλατειών έχει να αντιμετωπίσει τόσο το μνημόνιο και το ΔΝΤ όπως και τα φαινόμενα εκφασισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού που προκύπτουν από αυτές τις πολιτικές. Απέναντι στην απαξίωση της κοινωνίας προτάσσουμε την άμεση δημοκρατία παντού (πολιτική – οικονομία – κοινωνία). Θέλουμε ένα κόσμο όπου εμείς οι κοινωνίες θα αποφασίζουμε μακριά από τους επαγγελματίες της πολιτικής, όπου ο πλούτος και η εργασία θα είναι ορθολογιστικά και θα μοιράζονται ισότιμα, όπου όλοι ανεξαρτήτως καταγωγής και φύλου θα ζούμε αρμονικά, ισότιμα και ελεύθερα.

 Άμεση Δημοκρατία Παντού

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Καβάλα… η μικρή Νορβηγία;

Κάλεσμα σε συνάντηση άμεσης δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη…

Το ρήγμα είναι γεγονός
Εδώ και τώρα: Ισότητα – Αξιοπρέπεια – Αλληλεγγύη
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ! Συνάντηση άμεσης δράσης και δημοκρατίας – ΑΠΘ 5/6/7 Σεπτεμβρίου ΔΕΘ 2011

Κάλεσμα σε συνάντηση άμεσης δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Το κίνημα των πλατειών που ξετυλίχτηκε μετά τα γεγονότα στην Β. Αφρική και από τα επακόλουθα στη Ισπανία ανέδειξε την παρουσία του σύγχρονου υποκειμένου που ανέλαβε με την παρουσία του να βάλει άλλους όρους στον κοινωνικό πολιτισμό και οικονομικό ανταγωνισμό που επιβάλει ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Ζήσαμε πολλές κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την παρουσία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από όλο το φάσμα των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σε αυτές όσο παραδοσιακή ήταν η κάθοδος του κόσμου στους δρόμους άλλο τόσο ήταν και η απόσυρση του από αυτούς. Από καιρό διαφαινόταν πως όλος ο παλιός κόσμος της “αντίστασης” είχε φτάσει στα όρια του. Η επίθεση της κυριαρχίας ήταν τόσο καταιγιστική και τόσο ολοκληρωτική που μέσα από απειλές ( δανεισμός ή καταστροφή ) και μονόδρομους ( ΔΝΤ ή Χάος ) αποστερούσε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης από τους επαγγελματίες εκπροσώπους των εκμεταλλευομένων. Η αυθόρμητη κάθοδος του κόσμου στις πλατείες έκανε την κρίση ακόμη πιο έντονη. Μετέτρεψε πολύ γρήγορα την κρίση από οικονομική και πολιτική σε πολιτειακή. Το αντιπροσωπευτικό σύστημα ως μία ολότητα κοινωνικής οργάνωσης που διατρέχει όλο το εύρος των δραστηριοτήτων: πολιτικών, εργατικών, εκπαιδευτικών, δημοτικών κλπ δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα. Οι πλατείες απαίτησαν άμεση δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Το ζήτημα ετέθη και τίποτα δεν μπορεί πια να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψιν του το βαθύ νόημα που αναδύθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από το κίνημα των πλατειών. Το ρήγμα είναι γεγονός έστω και αν βάλθηκαν πολλοί νεκροθάφτες του παλαιού κόσμο, εντός και εκτός των πλατειών, να το ορίσουν στα όρια τους και αυτό το ρήγμα είχε δύο μεγάλους αποδέκτες. Τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικαλιστικά τους παραρτήματα στο σύνολο τους. Η απαίτηση των πλατειών για την συμμετοχή του καθενός/μίας ως άτομο με ένα απλό ανεπιτήδευτο και πηγαίο τρόπο έστελνε όλες τις οργανωτικές δομές της πολιτικής πλατφόρμας και της οργανωτικής φόρμουλας των ειδικών στο κέντρο των πλατειών, αυτή την φορά όχι σαν σανίδα σωτηρίας και ελπίδας διεξόδων, αλλά ως κατηγορούμενους για το διαρκές έγκλημα που διέπρατταν και διαπράττουν στο όνομα και σε βάρος των καταπιεσμένων.

Η άλλη πρόταση στο προσκήνιο
Για εμάς που συμμετείχαμε από τις πρώτες μέρες στο κίνημα αυτό, έχουμε συνειδητοποιήσει πως δεν αρκεί να μείνουμε στην κατηγορία και στην άρνηση του παλιού κόσμου. Οφείλουμε εδώ και τώρα να βάλουμε τα θεμέλια μιας άλλης πρότασης που να εμπεριέχει ό,τι πιο ριζοσπαστικό ανάσανε αυτό το διάστημα απ΄τον ελεύθερο αέρα των πλατειών. Για τον λόγο αυτό και εν όψει της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα τριήμερο μιας μεγάλης κοινωνικής διαβούλευσης θέτοντας τρεις άξονες – θεματικές. Όχι για να θεωρητικοποιήσουμε την άρνηση μας, αλλά για να ξεκινήσει εκείνη η συλλογική διαδικασία που να απαντά άμεσα και θετικά σε στόχους πραγματοποιήσιμους για τα “μικρά” και τα “μεγάλα” που αφορούν την ζωή μας και την κοινή μας συνύπαρξη με όρους ισότητας και ελευθερίας ( οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ).

1η Θεματική: Δευτέρα 5/9 Άμεση Δημοκρατία
Στο απαξιωμένο πολιτικό και κομματικό σύστημα η αμεσοδημοκρατική διέξοδος μπορεί να αποτελέσει το σύγχρονο ριζοσπαστικό πρόταγμα αρκεί να αντιληφθούμε τα προφανή. Δηλαδή ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή απλά πολιτική αλλά πολιτειακή που φτάνει στον πυρήνα του ίδιου του συστήματος εκμετάλλευσης. Το πρόταγμα της οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης μέσα στο οποίο κατοικοεδρεύει η άμεση δημοκρατία δεν έρχεται για να προσθέσει μια ακόμα κριτική στο υπάρχον αλλά για να το καταργήσει. Για αυτό η άμεση δημοκρατία δεν είναι μια “καλή” διαδικασία λήψης και εφαρμογής αποφάσεων για μια δεδομένη στιγμή, συνήθως για τα “μικρά” και “εύκολα” ζητήματα. Έχει να κάνει με όλη την κοινωνική οργάνωση στο βάθος και στο εύρος της είτε αυτό αφορά τη γεωργία, είτε την υγεία, είτε την εκπαίδευση , είτε την ενέργεια, είτε το νερό, τα σκουπίδια, είτε τους δημόσιους χώρους, την οργάνωση των γειτονιών, των κοινοτήτων, των δήμων, των πόλεων. Η άμεση δημοκρατία είναι πολίτευμα, είναι οριζόντια κοινωνική σχέση που ανοίγει χώρους ανταγωνιστικούς με οτιδήποτε εμποδίζει τον άνθρωπο από την δυνατότητα του να αποφασίζει αυτός για τον εαυτό του χωρίς καμία μεσολάβηση αντιπροσώπευσης.

2η Θεματική: Τρίτη 6/9 Κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία
Απέναντι στην εμπορευματοποίηση και τον εκχρηματισμό μπορούμε εδώ και τώρα να ανιχνεύσουμε την δυνατότητα μιας άλλης οικονομίας χωρίς μεσάζοντες και χωρίς καταστροφικές συνέπειες για την φύση και τον άνθρωπο, έξω από την λογική της συσσώρευσης και τις καθολίκευσης του κέρδους. Ανοίγοντας δυνατότητες άμεσων και πρακτικών λύσεων σε όλο των κύκλο της οικονομίας. Αυτός ο κύκλος έχει να κάνει με την παραγωγή, την ενέργεια, την διανομή και τα απόβλητα. Βασική προϋπόθεση είναι η πλήρης και κάθετη απόρριψη του καταναλωτισμού της γρήγορης απόδοσης που ευνοούσε όχι των άνθρωπο αλλά την κερδοφορία των οικονομικά επικυρίαρχων ( ο χρόνος είναι χρήμα ). Η φρενίτιδα της κατανάλωσης και της ανάπτυξης για την ανάπτυξη είχε τρεις ουσιώδες συνέπειες:
α) Την ενσωμάτωση του συνόλου του πληθυσμού στην λογική του εμπορεύματος δημιουργώντας εναλλασσόμενα και εφήμερα lifestyle ( παλαιότερα μαζικά σήμερα ala-carte ). Η ιδιομορφία αυτού του τρόπου ζωής είναι πως παύει το παραγόμενο προϊόν να υποστηρίζει τις ανάγκες του ανθρώπου και είναι ο άνθρωπος πια που υποστηρίζει την ύπαρξη του εμπορεύματος.
β) Την καταστροφή της γεωργίας την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων για τις ανάγκες μιας “ανάπτυξης” που αποτιμάται σε τεράστιες οικολογικές καταστροφές. Την πλήρη διαταραχή της διατροφικής αλυσίδας και την συσσώρευση αδιανόητου όγκου σκουπιδιών λόγω της τεχνητής κατασκευής προϊόντων με τον προορισμό της σύντομης χρήσης. Ο κύκλος της παραγωγής ολοένα και περισσότερο τείνει στο να φτιάχνει και να πουλάει εκ των προτέρων σκουπίδια. Αν σ αυτό προσθέσουμε και τις ενεργειακές ανάγκες του καταναλωτισμου καταλαβαίνουμε γιατί σήμερα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε, γιατί ερημώνονται περιοχές γύρω από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, γιατί οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται με εκθετικούς ρυθμούς. Επιπλέον τα γεωργικά προϊόντα ανταποκρίνονται στις βιολογικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού εικονικά και όχι πραγματικά γιατί ο κύριος όγκος τους “φαίνεται” αλλά δεν “είναι”. Απ΄τα υβρίδια, τα μεταλλαγμένα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τις ορμόνες, στην παχυσαρκία, στην φαρμακοληψία, και στα χειρουργία . Από τον φάυλο κύκλο της διατροφής στον φαύλο κύκλο της υγείας.
γ) Στην άνοδο της ιδιώτευσης ως αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την εξάπλωση της εμπορευματοποιημένης ζωής . Σε αυτό τον εφιάλτη ανοίγονται άλλοι δρόμοι τα λεγόμενα ρήγματα στην “ανάπτυξη” της αγοράς. Είναι ο επανακαθορισμός της παραγωγής και της οικονομίας ως ένα μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι ως κύριος προορισμός και σκοπός. Είναι η δημιουργία μικρών και οριζόντιων δικτύων που αφορούν όλο τον κύκλο της οικονομίας και που στοχεύουν στην λιτή και αξιοπρεπή ικανοποίηση των αναγκών μας. Είναι η επιστροφή στα βασικά η επιστροφή δηλαδή στον ανθρώπινο άνθρωπο. Οι περιαστικές καλλιέργειες, η διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, η σύνδεση των αγροτών και των καταναλωτών σε μια οριζόντια διαδικασία, η ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων, η χαριστικότητα, οι κοινωνικές κουζίνες, η επανοικειοποίηση δημόσιων χώρων μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης που λογαριάζει τα πάντα και για όλους και όλες, ισότιμα. Ο θεσμός της πλατείας ως η συνθήκη της αντίστοιχης κοινωνικής διαβούλευσης διαλύει οριστικά της συντεχνιακές “λύσεις” του παλιού κόσμου και οριζοντιώνει όχι μόνο την οργάνωση των αναγκών μας αλλά και όλο το φάσμα των προϋποθέσεων που αυτές απαιτούν. Αν ο πλούτος είναι κοινωνικός τότε όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα του θα λυθούν κοινωνικά μέσα από μια ενιαία διαβούλευση.

3η Θεματική: Τετάρτη 7/9 Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών
Το κράτος καταχρώμενο τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά καθόριζε όλους τους όρους παραγωγής και διανομής τους προκειμένου να αποσπάσει την απαιτούμενη συναίνεση των εκμεταλλευομένων. Μέσα από την φορολογία και την άμεση πληρωμή αναδιένιμε ένα ελάχιστο ποσοστό από τον παραγόμενο πλούτο προκειμένου ο εργαζόμενος να έχει ένα μισθό, μια σύνταξη, μια ασφάλιση, μια περίθαλψη. Σήμερα όλα αυτά δεν περικόπτονται απλά αλλά αίρονται. Ζούμε σε καθεστώς εξαίρεσης και όλες αυτές οι μικρές και μισερές απολαβές οδηγούνται άρον άρον στους κανόνες της αγοράς. Το κράτος αποδρά ως προς την υποχρέωση που του όριζε η συναίνεση, τις διαλύει μονομερώς και κάνει τα πάντα για να επιβληθούν οι όροι της αγοράς. Η μόνη ζωντανή λειτουργία που του απέμεινε είναι αυτή της καταστολής. Πουλάει τα πάντα γιατί οι ανάγκες της αγοράς απαιτούν να πάρουν στα χέρια τους όχι μόνο της ικανότητες της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και τις ίδιες τις βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου. Δημιουργείται έτσι ένας ασφυκτικός κλοιός σε ό,τι είχε αφεθεί να κινείται ως δικαίωμα στα όρια της ανοχής μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Οι μεταφορές, η ενέργεια, η επικοινωνία, το νερό, ο ορυκτός πλούτος, οι αιγιάλειες ζώνες, η υγεία, η παιδεία όλα μαζί αλέθονται στο σκουπιδιάρικο της αγοράς για να καταλήξουν στην χωματερή της ανθρώπινης απαξίας. Ανάχωμα σε αυτά είμαστε μόνο εμείς και κανένας άλλος. Μπορούμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών καθιστώντας τα αυτή τη φορά πραγματικά δημόσια και όχι δήθεν δημόσια και κατ ουσίαν κρατικά. Μπορούμε να ξεκινήσουμε και να δημιουργήσουμε εκείνα τα παραδείγματα που θα απλώσουν την αντίσταση ξεκινώντας από την επανοικειοποίηση της διαχείρισης του νερού στην Θεσσαλονίκη σταματώντας στην πράξη την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και καθιστώντας την υπόθεση του νερού υπόθεση όλων των εμπλεκομένων: εργαζόμενων στην ύδρευση, κατοίκων των υδάτινων πηγών και πολιτών καταναλωτών. Και σταματώντας στην πράξη την προσπάθεια των εταιρικών συμφερόντων στην εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική αναδεικνύοντας τις τοπικές κοινότητες και τους κατοίκους ως τους άμεσα εμπλεκόμενους άρα και τους άμεσα πρωταγωνιστές στην απόφαση του τόπου και της ζωής τους.

“Η ορμή μας, δυναμική και ειρηνική, θα σαρώσει κάθε εμπόδιο που ορθώνεται ενάντια στην απέραντη επιθυμία για ζωή, επιθυμία που τρέφει αναρίθμητους ανθρώπους που γεννιούνται και ξαναγεννιούνται με κάθε καινούργια μέρα. Ο κόσμος που έχουμε να χτίσουμε θα ξεριζώσει τον κόσμο που καταστρέφει τον εαυτό του. ” R. Vaneghiem
Με αυτή την ελπίδα και οδηγό σας καλούμε σε αυτή την τριήμερη συνάντηση άμεσης δημοκρατίας και προτάσεων άμεσης δράσης και εφαρμογής στις 5-7 Σεπτεμβρίου του 2011 στην Θεσσαλονίκη – Ελλάδα. Η συμβολή σας στην προσπάθεια είναι παραπάνω από σημαντική.

Ανοιχτή συνέλευση για την “Συνάντηση άμεσης δημοκρατίας 2011”

Κάλεσμα σε συνάντηση άμεσης δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη…

Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Καβάλας την Παρασκευή 22/7

 Την προηγούμενη Παρασκευή (22/7) 20 περίπου άτομα με τη συμμετοχή 3-4 ατόμων από τους Αγανακτισμένους της Πλατείας ΚΑπνεργάτη πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο Νοσοκομείο γύρω στις 11 το πρωί ανοίγοντας τα ταμεία και παρέχοντας έτσι ελεύθερη πρόσβαση στον κόσμο που ήθελε να εξυπηρετηθεί χωρίς να πρέπει να πληρώσει το χαράτσι των 5 ευρώ.

Παράλληλα μοιράστηκαν και τοιχοκολλήθηκαν τα ακόλουθα κείμενα και τρικάκια:

  1. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

 

Με το κλείσιμο νοσοκομείων , συνένωση κλινικών , μείωση κλινών , μεταφοράς γιατρών , νοσηλευτικού προσωπικού και διοικητικών υπαλλήλων , η ποιότητα νοσηλείας των ασθενών υποβαθμίζεται σε μια εποχή όπου το κοινωνικό αγαθό της υγείας είναι αναγκαίο στοιχείο αλληλεγγύης λόγω της αύξησης των ανέργων , των ανασφάλιστων και των μεταναστών .

Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη η ισότιμη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας , βάση των αναγκών του .

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ,

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ Σ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ , ΓΙΑΤΙ :

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

 

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

 

 

Πρόταση για ένα  νέο σύστημα αυτοοργάνωσης  στο χώρο της Υγείας

1. Άρνηση πληρωμής εισιτηρίων ή εξετάσεων. Η άρνηση πληρωμής σημαίνει, άρνηση της καπιταλιστικής σχέσης,  γενικεύοντας το κίνημα ανυπακοής. Όμως η άρνηση πληρωμών δεν φθάνει αφού οι μηχανισμοί της κυριαρχίας (ΜΜΕ, δικαστήρια, αστυνομία, κόμματα κλπ.) μπορούν να ρυθμίσουν με ποικίλους τρόπους το κύμα της ανυπακοής, διατάσσοντας τις δυνάμεις σε νέο σημείο ισορροπίας πάντα σε βάρος των κυριαρχούμενων Η άρνηση πληρωμής οφείλει να συνοδεύεται, από

2. Τη δημιουργία συνελεύσεων για την αυτόνομη οργάνωση κάθε χώρου δημόσιας υγείας, στις οποίες γιατροί, εργαζόμενοι, πολίτες, ασθενείς θα συναποφασίζουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, την εξασφάλιση πρώτων υλών, τη συντήρηση των εξοπλισμών, την παραγωγή φαρμάκων και εξοπλισμού μέσω του συντονισμού γιατρών- φαρμακοποιών – τεχνικών, αγροτών κλπ.. Το φάρμακο είναι ένα αγαθό στο οποίο μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις με σκοπό την υπέρβαση των σχέσεων εξάρτησης από κράτος και πολυεθνικές, την επανασύνδεση των τοπικών κοινωνιών με τη φύση.

3. Η εξασφάλιση υλικών και υποδομών περνά μέσα από την κοινωνική απαλλοτρίωση/ κατάληψη κάθε κτιρίου ιδιωτικής ασφάλισης, κλινικών κλπ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας, ειδικών κλινικών, κλπ., που θα αποτελέσουν τα κομμάτια ενός ευρύτερου αυτοδιευθυνόμενου συστήματος υγείας.  Αυτές οι μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας) μπορούν να συντονιστούν σε ένα “ομόσπονδο” σύστημα υγείας, στη βάση της αυτοδιεύθυνσης εργαζόμενων, πολιτών και ασθενών.

4. Τέλος η τοπική κοινωνία οφείλει να δημιουργήσει εκείνες τις δομές εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα για τη παραγωγή ιατρών επιστημόνων, έρευνας, και φάρμακου με σκοπό την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας, ως κοινωνικού αγαθού και σχέσης.

ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΟΥΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

 Για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκε η προκήρυξη «Πέρα από το κράτος και το κεφάλαιο. Θέσεις για ένα νέο σύστημα αυτοοργάνωσης της υγείας»,  της συλλογικότητας «Αγάντα, Νομάδες Αναρχικοί».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στην ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΑΝΤΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ

 ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!

 https://takethesquarekavala.squat.gr/?p=69

Aνοιχτή Λαϊκή Συνέλευση 1/8, 20:30, πλατεία Νίκης (Δημοτικός Κήπος)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Είμαστε πολίτες που συναντηθήκαμε στις πλατείες, γιατί καταλάβαμε ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του χρέους αλλά του υπάρχοντος πολιτικό-οικονομικού συστήματος. Τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, οι κοινωνίες εκχωρήσαμε την λήψη αποφάσεων και κατ’ επέκταση τη διαχείριση της ζωής μας στους επαγγελματίες της πολιτικής, οι οποίοι σε αρμονική συνεργασία με τις οικονομικές ολιγαρχίες (Δ.Ν.Τ, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ.) ελέγχουν τη ζωή μας για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Γι’ αυτό παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και δημιουργούμε δομές-κύτταρα αυτοδιαχείρισης κι άμεσης δημοκρατίας στην πόλη μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις.

Σε μια κοινωνία που έχει εμπορευματοποιήσει τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, προτάσσουμε την ελευθερία του από την σκλαβιά του κέρδους. Ελευθερία και ισότητα δεν μπορούν να υπάρξουν, αν δεν καταργηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, φυλετικό κτλ). Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να οικοδομηθούν αντί-ιεραρχικές, αμεσοδημοκρατικές, συνεργατικές δομές. Οι δομές αυτές θα βασίζονται σε κοινωνικές συνελεύσεις και σαν στόχο θα έχουνε την υπεράσπιση κοινωνικών αγαθών (υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία, κτλ), και την κατάργηση στην πράξη της κρατικής κυριαρχίας πάνω στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση που δέχεται η κοινωνία (μέσα από νέους φόρους και χαράτσια, λογαριασμούς, εξώσεις και κατασχέσεις σπιτιών, απολύσεις), γιατί πιστεύουμε ότι βασικά κοινωνικά αγαθά όπως η σίτιση, η στέγαση, η υδροδότηση, η κοινωνική ασφάλιση, η ενέργεια, ιατρική περίθαλψη, οι συγκοινωνίες και οι επικοινωνίες πρέπει να είναι δωρεάν.

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά, καλούμε σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 20:30 στην πλατεία Νίκης (Δημοτικός Κήπος). Η συνέλευση επιδιώκουμε να λειτουργήσει στην βάση της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας, της πολύ-πολιτισμικότητας και της άμεσης δημοκρατίας, αρχές που δεν συμβιβάζονται με την παρουσία κομματικών μελών, φασιστών και ρατσιστών.

Θέμα συζήτησης της συνέλευσης:

Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου – η εκμετάλλευση και παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας και λιμενικών έργων.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΙΣΟΤΗΤΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 https://takethesquarekavala.squat.gr/?p=63