ΗΠΑ: “Καταλάβετε τα πάντα. Ουτε τραπεζες ουτε ιδιοκτήτες”

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

http://www.commondreams.org/headline/2011/12/08-7

 

 

Και ενώ η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο επιτίθεται και εκκενώνει το πάρκο που χρησιμοποιούσαν οι ακτιβιστες του Occupy SF σαν κεντρικό σημείο συγκέντρωσης και συντονισμου του αγωνα τους εδω και δυο μήνες, συλλαμβάνοντας 70 αγωνιστές, και ο δήμαρχος της Βοστόνης απειλεί τους εδω και 4 μήνες καταληψίες της πλατείας Dewey με σύλληψη σήμερα το βράδυ, ( οι ακτιβιστές έχουν καλέσει σε μαζική παρουσία υποστήριξης και αντίστασης), το παναμερικανικό κίνημα The Occupy Wall Street αναζητεί και προσανατολίζετε σε καινουργιες μορφές δρασης και αντίστασης κατανοώντας την αδυναμία του να αμυνθεί στις κατασταλτικές επιδρομές του κράτους στις πλατείες και τα πάρκα.

 

Το κινημα Occupy Wall Street προσανατολίζει τον αγώνα στα μετα απο έξωση κενά σπίτια και διεκδικεί την επιστροφή τους στους πρόιν κατοίκους τους σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαμαρτυρίας ενάντια στην κοινονική ανισότητα.

 

Ακτιβιστές του κινήματος Occupy Sacramento διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης στα πλαίσια της "Εθνικής μέρας δράσης ενάντια στις εξώσεις" 6 Δεκεμβρη, επικεντρόνωντας την προσοχή τους στα γραφεία του γενικού εισαγγελέα της πόλης και στα γραφεία της Τράπεζας της Αμερικής, απαιτώντας να σταματήσουν οι αγωγές και οι εκτελέσεις εξώσεων. Παρόμοιες ομάδες κινητοποιήθηκαν σε άλλες 25 πόλεις των ΗΠΑ

Στην Ατλάντα διαδηλωτές καταφεραν χρησημοποιόντας καραμουζες και τναβούλια να διακόψουν την συνεδρίαση ενος τοπικου δικαστηρίου που εξέταζε αγωγές έξωσης. "Δεν ξέρουμε πόσα σπίτια σώθηκαν για ακόμη ένα μήνα κατά την περίοδο των διακοπών», . «Ήταν κάτι σαν χριστουγεννιάτικο δώρο στους ανθρώπους"

Στην Νέα Υορκη η παρέμβαση έγινε στην περιοχή του Μπρούκλιν και οι διαδηλωτές κρατουσαν πανό που έγραφε "Καντε έξωση στις τράπεζες και οχι στους ανθρώπους' ενω στην νοτια Καλιφόρνια οι ακτιβιστές στάθηκαν στο πλευρό μιας εξαμελής οικογένειας που ανεκατέλαβε το σπίτι που της ειχε γινει έξωση.

"Ειναι ξεκάθαρο οτι ο αγώνας ειναι ενάντια στις τράπεζες και το κίνημα Occupy εχει να κάνει με την κατάληψη χώρων, επομένος το να καταλαμβάνεις χώρους που θα έπρεπε να χρησημοποιούνται απο τους πολίτες αλλα "ανήκουν" στις τράπεζες είναι το φυσιολογικό επόμενο βήμα της εξέληξης του κινήματος", λέει ο Jeff Ordower μέλος του κινήματος και ένας εκ των οργανωτών του Occupy Homes.

Τα γεγονότα αντανακλούν την παρατεταμένη απογοήτευση των πολιτών σε σχέση με την στεγαστική κρίση που έχει στείλει εκατομμύρια σπιτιών στην υποθήκευση αφότου έσκασε η φούσκα των ακινήτων. Σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των ιδιοκτητών σπιτιού στις ΗΠΑ με υποθήκες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, κατι που αντιπροσωπεύει σχεδόν 11 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoreLogic, μιας εταιρείας κτηματομεσητικών ερευνών

Οι ακτιβιστές απο το Σιάτλ ηγούνται της προσπάθειας μετάλλαξης του κινήματος και με κεντρικο σύνθημα "Καταλάβετε τα πάντα. Ουτε τραπεζες ουτε ιδιοκτήτες" επιτήθονται στις τράπεζες που αφού εκκενώνουν τα σπίτια και μετα τα εγκαταλείπουν αφήνοντάς τα να ερημώνουν , στερώντας τα απο αυτούς που τα έχουν άμεση ανάγκη.

.Στο Σιάτλ και το Πόρτλαντ οι "αρχές" κρατούν στάση αναμονής παρόλες τις περιορισμένες συλληψεις που έχει πραγματοποιήσει κατα την διάρκρια εκκένωσης κατηλημένων σπιτιών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Πόρτλαντ δήλωσε οτι γνωριζουν οτι το κίνημα καλει τους πολίτες να καταλάβουν τα άδεια σπίτια, οτι αδυνατουν να ξεχωρίσουν ποιοι δρούν στα πλαίσια του πολιτικου συμβολισμου και ποιοι οικιοποιούνται τους άδειους χώρους και εμπάση περιπτώση το ζήτημα των καταλήψεων λαμβάνει έκταση σε όλη την επικράτεια και αυτο προκαλεί αυξημένη ανυσηχια, και ότι όλοι (πολιτικοι ακτιβιστές ή άστεγοι) θα αντιμετωπιστούν σαν καταπατητές.

Στο Σιάτλ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν μία αποθήκη προς κατεδάφιση το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε ανακοίνωση τους, οι διαδηλωτές είπαν ότι θα μετετραπεί η αποθήκη σε ένα κοινοτικό κέντρο. Η Αστυνομία αντέδρασε άμεσα και με αυξημένη χρηση βίας , συνέλαβε 16 άτομα κατά τη διαδικασία της εκκένωσής της.

Ο αγώνας του Occupy Wall Street μετεξελήσετε και αναζητά την αντίσταση στην κοινωνική ανισότητα που εκφράζετε και μέσα απο την πολιτική των τραπεζών , αμφισβητώντας θεσμούς και αξίες (ιδιοκτησία) προς όφελος της κάλυψης των αναγκών του συνόλου των πολιτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *