Δημοκρατία είναι η κατάσταση της κοινωνίας σε κίνηση όπου οι πολίτες συμμετέχουν ισότιμα, μέσω της γενικής τους συνέλευσης, στην κουβέντα και στην λήψη των αποφάσεων που οργανώνουν την ζωή τους, αυτόνομα, και που φυσικά τις εκτελούν οι ίδιοι.

Οι ίδιοι δικάζουν και οι ίδιοι προστατεύουν την κοινότητα.

Ιεραρχία, αντιπροσώπευση, διαμεσολάβηση είναι έννοιες άγνωστες, θα έλεγα εχθρικές.

Άμεση δράση η λειτουργίαςτης.

Σέβεται την ιδιαιτερότητα, την διαφορετικότητα, ψάχνει την ομοφωνία αλλά προστατεύει την μειοψηφία και τις μειονότητες.

Από όλα αυτά σήμερα στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή δεν συμβαίνει τίποτα αντίστοιχο  αν εξαιρέσουμε κάποιες ρωγμές ελευθερίας στον ελληνικό και παγκόσμιο ιστό, κύτταρα-έμβρυα δημοκρατίας, αυτοοργάνωσης αυτοθέσμισης και αυτοδιαχείρισης, που μέσα σε  συνθήκες αντίξοες και πολεμικές συλλαβίζουν τα όνειρά τους, ζώντας τα, ανακαλύπτοντας μονοπάτια, εξερευνώντας δρόμους, σαρώνοντας προκαταλήψεις, οσφριζόμενοι το μέλλον, οπλισμένοι με θάρρος και αγάπη, πολεμώντας με καρκινώματα αιώνων , καταργώντας στην πράξη την ανάθεση, την δουλικότητα και τον κομφορμισμό.

Αυτή λοιπόν η ελευθερία του σήμερα που είναι νεαρό και καινούριο, απέναντι στο σημερινό χθες είναι δύο πραγματικότητες ασυμβίβαστες μεταξύ τους, εξουσία από την μία και ελευθερία από την άλλη, και όποιος θέλει να τις ΄μπλέξει΄ δέν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

Ο δημοκράτης δεν αναθέτει στον ολιγάρχη ποτέ. Τελειώνει μόνος του αυτό που μόνος του ξεκίνησε.

Όποιος θελήσει θα τον συναντήσει στον δρόμο, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Με σεβασμό

Μιχάλης

"Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Θέλει και λίγο ρίσκο ο αγώνας σύντροφοι. Αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τον νόμο μας .Αν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι ,κανείς δεν μπορεί να μας πει τι πρέπει να σκεφτόμαστε"  Καστοριάδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *